Blog

  • 900 Milyon TL’lik Exxen Projesi Nasıl Gidiyor? Google Trends’e Göre Netflix, BluTV, Prime, Gain Karşılaştırması

    Herkese merhaba, bir süredir Dijihack atıl durumda kaldı. Bu atıl durumda kaldığı sürede evlendim, iş değiştirdim derken vakit hem yavaş hem de hızlı geçti.

    Exxen’in ilk çıktığı 1 Ocak sonrasında tweet atmış ve daha sonra Google Trends üzerinden bir analiz yapacağımı söylemiştim. Şimdi aradan geçen 2.5 ayın ardından bir inceleme yapmak istedim. Bu yazıdaki temel amacım Exxen’i eleştirmek değil. Gördüklerimi paylaşmak istiyorum.

    (Başlığı da aslında 900 Milyon TL ibaresi ile biraz clickbait yaptım, farkındayım.)

    Daha öncesinde, geçen yıl Black Friday üzerine markaların Google Trends’e göre karşılaştırmalarını ve landing page’lerini incelediğim bir içerik yapmıştım ve en çok okunan Dijihack içerikleri arasına girmişti.

    Black Friday Özel: E-Ticaret Siteleri Hangi Sloganı ve Pazarlama İletişimini Uyguluyor? Google’da Kim Önde?
    E-ticaret siteleri yakın dönemde elde ettiği cironun kat kat fazlasını Kasımayında, hatta Black Friday’de elde etmek için uğraşıyor. Kampanyalar çok yoğunbir şekilde devam ediyor. Çok kanallı pazarlama devam ediyor. Sizlerle daha önce paylaştığım “Trendyol, Hepsiburada, n11: 9-10-11 KasımAlışver…

    Şimdi hazırsanız ufak bir analiz eşliğinde Türkiye’nin dijital video içerik ekosistemine bir bakalım. Ben direkt Google Trends verisini merak ediyorum diyenleri yazının sonuna alabiliriz 🙂

    Başlangıç

    Öncelikle Exxen’in büyük bir PR ile yola çıktığını belirtelim, bunda hepimiz hemfikirizdir diye tahmin ediyorum. Bu PR döneminde daha çok sosyal medya ve geleneksel medya (doğal olarak TV8 etkisi) ön plana çıktı benim gözümde.

    Önümüzde Clubhouse’un kapalı sistem ve davetiye usülü ile elde ettiği başarı var. Kapalı sistem ile talepleri önceden toplamanın ve bu gücü etkili bir şekilde kullanmanın önemine her zaman inanmışımdır. Şu anda büyük bir keyifle çalıştığım App Samurai’da farklı bir ürün macerası ile koştuğumuz Storyly var. Storyly’de v2 öncesinde Product Hunt’ta(benim başladığım dönemden hemen önce) başlayan bir talep toplama evresi vardı ve v2’nin açıldığı ilk andan itibaren gelen organik, kaliteli ve ücretsiz trafiğin getirdiği o rüzgar paha biçilemez. Exxen de bu şekilde bir e-posta listesi oluştursaydı belki dijitaldeki etki daha iyi olabilirdi diye düşünmüyor değilim. Daha önce pek çok örneği de var, bir tanesini aşağıya bırakıyorum.

    The Secret of Growth: How to Achieve $1M ARR in 6 Months
    On 25 January 2017, we launched Setapp. In six months, we had already achieved $1 million ARR (Annual Recurring Revenue), reaching over $4 million now, November, 2019. Revenue didn’t start rolling in…

    Aynı dönemde Gain de yılbaşı için Mücbir Sebepler’de bir form vasıtasıyla ön kayıtları aldı ve o gün bir etki yaratarak yola çıktı.

    Aynı dönemde yola çıktıkları için hem Gain hem de Exxen’de çok fazla teknik eksik vardı. Gain’de player ve geri dönme problemi, donmalar, Exxen’de kredi kartını kaldırma kısmının olmaması deneme sürecinde olumsuz dokunuşlar yapsa da ilk hafta bitmeden bunu aştılar. Exxen’deki kullanıcı sözleşmesinin kopya olması, platformun hazır diyebileceğimiz bir altyapı ile çıkması gibi pek çok konu eleştirildi, üzerine yazıldı, çizildi. Bu eleştirilerin bazen çok büyük olması da cabasıydı ancak bu noktada eleştiri dozunu projenin yatırım maliyeti motivasyonuna bağlamak da bence mümkündü.

    Exxen için global rakip Netflix, yerelde BluTV ve Gain için birincil elden global rakibi Quibi olarak ele alındı. Gain’deki Quibi karşılaştırmalarına çok rastlamadım ancak proje olarak hem sistem hem de mobil öncelikli durum bana bunu hatırlattı.

    Bilmeyen ya da görüp unutanlar için; Quibi Hollywood yapımcıları ile yola çıkan, sadece kısa içeriklerin olduğu ve influencer, ünlü yıldız yapımlarının yer aldığı bir mobil uygulama içerik projesiydi ve kısa sürede de 1.4 milyar dolar yatırım aldı ancak macerası kısa sürdü.

    Okumak isteyenler için Webrazzi’de tüm süreç, farklı haberler ile Türkçe ve yalın halde yer alıyor, bir tanesini aşağıya bırakıyorum;

    Quibi’nin ücretsiz deneme süresindeki kullanıcılarının yaklaşık yüzde 90′ı üyeliklerini iptal etti
    Mobil cihazlara özel dijital yayın platformu Quibi, ilk olarak şubat ayında, lansmanından önce aldığı 1 milyar dolarlık yatırımla dikkatlerimizi çekmişti. Bu yılın nisan ayında ise lansmanı yapılan platform, ilk haftasında 1,7 milyon indirilme sayısına ulaşmış ve TV desteği üzerinde çalışmaya başlam…

    Tasarım ve Akış

    Exxen ilk açıldığında içerik sayısı çok azdı. Tamamı orijinal Exxen içeriklerinden oluşan sistemde belki Exxen prodüksiyonu dışındaki içeriklerde telif yetişmedi ya da böyle bir plan henüz yok, bilemiyorum. Ancak çok büyük bir bütçe ile telaffuz edilen ve sosyal medyada aktif içerik üretenlerle YouTube içerik üreticilerini bir platforma toplayarak başlamak zaten PR efektini baştan başlattı. Bu noktada SEO da yapılsaydı, Google Ads desteği vs girmeyeceğim, burası ayrı bir pazarlama alanı ve mutlaka üzerine konuşulmuştur diye düşünüyorum. Bu noktada ahkam kesecek değilim.

    Exxen’in ilk hali ile şimdiki halinde ana sayfada sürekli aynı afişler sizi karşılıyor. Türkiye’de büyük yanılgılardan bir tanesi bence Netflix’e de salt bir içerik platformu gibi yaklaşmak. Hayır, aslında bu yazıyı okuyan pek çoğumuzun da söylediği gibi Netflix aslında büyük bir teknoloji şirketi. Kullanıcıya göre değişen film afişleri, aynı anda milyonlarca kullanıcıya yönelik içerik önerileri, gruplandırma ve teknik altyapıdaki iletişim öncülüğü, stream akışı Netflix’in temel çatısını oluşturuyor. Daha sonra site içerisindeki aramalardan tutun da, film endüstrisindeki içerik ihtiyacı ve bunların üretilmesi, koordine edilmesi derken arkada çok büyük bir organizasyon var. Her gün yapılan yazılım testleri, mikro servisler, asenkron akışlar, yapay zeka algoritmaları derken alıp başını gidiyor. Netflix’in teknoloji dikeyindeki blogu da bunu gösteriyor. Aşağıya birer tane örnek içerik ve iş ilanı tanımı bırakıyorum.

    The Netflix Cosmos Platform
    Cosmos is a computing platform that combines the best aspects of microservices with asynchronous workflows and serverless functions. Its sweet spot is applications that involve resource-intensive…

    Netflix Research
    Netflix Research – Join Our Team Today

    Başlangıçta yerli platformlar için hemen mikro servis, yapay zeka konuşmaya belki ki gerek yok ancak çıkış anı itibarıyla teknoloji alanında da bir PR yapılabilirdi. Exxen için outsource bir çözümün üretildiği okumuştuk ancak iddialı bir giriş için sadece platform değil, o platforma çeşitli yeteneklerin kazandırılması da bir öncelik olabilirdi. Ne bir iş ilanı ne de teknoloji konuştuk. Kastetmek istediğim alan burası aslında.

    Şimdi gelelim Google Trends verilerine. Son 90 gün üzerine baktığımızda hem Aralık 2020’nin son iki haftasını hem de Mart’ın ilk iki haftasını da işin içine dahil ediyoruz. Arada Netflix’e yapılan abone ücret zammının da etkisi var.

    Son 90 gün Google Trends

    Bu senaryoya göre Exxen Ocak’ın ilk haftasında tüm platformların üzerindeydi. Son dönemde yaptığı Survivor’a izleyici götürme macerası, Sihirli Annem ve Aleyna Tilki’nin dizisi özelinde yorumlar tabii ki arama trendlerini etkiliyor. Exxen’e yapım kalitesi olarak bir yorum getirmiyorum çünkü her platformda kötü yapımlar gerçekten var. Netflix’te sadece kaliteli yapımlar var diyemeyiz. Kötü yapımlar da var, çerezlik programlar da var, iyi yapımlar da var.

    Son tabloda arama yoğunluğu 100 üzerinden;

    • Netflix 27
    • Exxen 5
    • BluTV 1
    • Amazon Prime 1
    • Gain <1 olarak çıkıyor.

    Exxen’in hala gideceği çok yol var. Türkçe içeriklerin exxen.com/tr adresinde çıkması da teknik altyapı olarak çoklu dilde bir plan da var izlenimini bana verdi.

    Gain’e de bir bakalım, elimizde neler var?

    Gain için de Apptopia üzerinden tahmini olarak aldığımız indirme ve aktif kullanıcı sayısına bir bakalım.

    Gain son 30 gün Apptopia iOS Verisi
    Gain son 30 gün Apptopia Google Play Verisi

    Gain özelinde Apptopia’ya baktığımızda son 90 günde iOS MAU 200K, Android MAU ise 607.5K görünüyor. MAU anlamında çok iyi rakamlar ancak Apptopia’nın yanıldığı pek çok örnek olduğunu da söylemek isterim. Yukarıdaki veriler %100 doğru anlamına gelmiyor.

    Şimdi de son 30 gün özeline bir bakalım.

    Gain son 30 gün iOS
    Gain son 30 gün Google Play

    Büyük bir efekt ile başlayan Gain reklamları ile bir hype yaratıldı. Düzenli bir düşüş görülüyor ancak çok dipte bir rakam da görmüyoruz aslında. Gain’in de başarısını, yaptıklarını ilerleyen dönemlerde göreceğiz.

    Eh yazı sonuna da geldik, ne diyelim; hayırlısı olsun 🙂

  • Hepsiburada’nın Uçak Bileti Girişimi Hepsifly.com Yakında Açılıyor

    Hepsiburada.com’un robots.txt dosyasını incelerken gördüğüm bir URL üzerine ufak bir inceleme yapmak istedim ve bir landing page ile karşılaştım. Bu landing page sonrası da hepsifly.com’a yönlendim.

    Hepsiburada ekibinin güzel bir iş çıkaracağına inanıyorum. Sitenin henüz development aşamasında olduğunu da belirtmek isterim. İlgili durumu Linkedin ve Twitter üzerinden de paylaştım.

    Siteye https://www.hepsifly.com adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.

    https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6775773884265459712/


  • #14 Koronavirüs Turizm ÖZEL w/ İbrahim Bakış (Otelz): İşletmesi Duran Online Girişimler Neler Yapıyor?

    COVID19 pandemi sürecinde özel bir yayın ile karşınızdayım. Bu süreçten en fazla etkilenen seyahat ve turizm sektörü üzerine uzun yıllardır bu sektörde yer alan çok değer İbrahim Bakış ile bir yayın yaptık.

    Konuğumuz İbrahim Bakış Otelz.com’da Head of Product olarak görev almaktadır. Kendisine buradan tekrar teşekkür ediyoruz.

    Bu yayında;
    *Otelz ve ekibi salgının en başında nasıl bir tepki verdi, neleri öngördüler?
    *Seyahat ve uçuş sektörü hafta hafta nasıl etkilendi?
    *Yerli girişimler ne yaptı? Otelz günlük satış rakamı güncel olarak ne kadar? (Podcast özel)
    *Otelz ile oteller COVID19’a karşı önlem alma şekillerini nasıl geliştirdi ve sunuyor?
    *Otelz kaç kişiye erişiyor, kullanıcılar nasıl hareket ediyor?
    *COVID19 Türkiye’de baş gösterdiğinde ekip nasıl yorumladı? Neler yaşandı?
    *Patent tescil başvurusu Otelz tarafından yapılan izole oda konsepti nedir?
    *Olayların ülkemizdeki maddi boyutu ve sektör incelemesi
    *Beklentiler ve yeni planlar
    *Turizm bakanlığı neler yapıyor? Güncel gelişmeler ve sektörün geleceği
    *Fiyatlar ne olacak? İki katına mı çıkacak? Butik otel trendi
    *Otelz yurt dışı planları
    *Sağlık sisteminin turizme etkisi
    *Uçak bileti tavan fiyat uygulaması ve gelecek planları
    *Sektörden duyumlar
    *Otelz yönetimi ve ekibi bu süreçte neler yaptı?

    Spreaker üzerinden yaptığım yayını Spotify, iTunes, Deezer, Google Podcasts, Castbox platformları üzerinden dinleyebilirsiniz.

    Spotify Hemen Dinlemek için TIKLAYIN

    iTunes Hemen Dinlemek için TIKLAYIN

  • #13 Koronavirüs Salgını Dijital Ajans, Freelance ve Remote Çalışanları Ekonomik Anlamda Nasıl Etkileyecek? w/ Ramazan Deniz Yörük

    Herkese merhaba 13.bölüme hepiniz hoş geldiniz. Evde kaldığımız şu dönemde koronavirüs salgını haberlerini takip ederken bir yandan ekonomik gelişmeleri de takip ediyoruz.

    Dünya ekonomisi yaşanan salgın nedeniyle zarar görürken ülkeler bir bir önlem paketlerini açıklıyor. Piyasaya yüzlerce milyar dolarlık nakit akışı sağlanacağı konuşulurken ülkemiz de 100 milyar TL’lik bir paket açıkladı.

    Bugün dijital ekosistemdeki koronavirüsün ekonomik etkilerini Dijipod’da ilk konuğumuz Netvent genel müdürü Ramazan Deniz Yörük ile birlikte işleyeceğiz.

    Deniz Yörük -> Twitter için tıklayın.

    Deniz Yörük -> LinkedIn için tıklayın.

    Spreaker üzerinden yaptığım yayını Spotify, iTunes, Deezer, Google Podcasts, Castbox platformları üzerinden dinleyebilirsiniz.

    Spotify Hemen Dinlemek için TIKLAYIN

    iTunes Hemen Dinlemek için TIKLAYIN

  • Koronavirüs Türkiye İnteraktif Haritasını İnceleyin

    Dijihack tarafından oluşturulan İnteraktif Türkiye Koronavirüs Haritası ile birlikte koronavirüs hakkında il bazlı çıkan şüpheli haberleri takip edebilirsiniz.

    İlk etapta il bazlı haberleri takip ediyorduk ancak sayı o kadar fazla arttı ki artık global bir haritadan takip edebilirsiniz.

    Hemen İncelemek için TIKLAYIN

  • Koronavirüs İnteraktif Türkiye Haritası – Karantina ve Haber Bilgileri (Corona Virus Turkey Map)

    Bu sayfada yer alan bilgiler koronavirüs(corona virus) COVID-19 hakkındaki Türkiye verilerini göstermektedir. İnteraktif haritada il bazında çıkan haber sayıları yer almaktadır. Haritadan sonra yer alan içeriklerde il bazında şüpheli haberlerin linklerini bulabilirsiniz.

    ÖLÜM VAKASI: 0(SIFIR)

    HASTA SAYISI: 5 (SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA AÇIKLADI)

    ŞÜPHELİ HABER SAYISI: 69 (KİŞİ SAYISI İÇERMEZ, SADECE HABER)

    İnteraktif Harita Güncelleme: 11 Mart 2020 Saat 01:00

    İllere göre haberler

    TR-01Adana
    Şüpheli vakası yok.

    TR-02Adıyaman
    Şüpheli vakası yok.

    TR-03Afyon
    1 haber tespit edildi(Link)
    -Kaymakamlık açıklaması(Link)

    TR-04Ağrı
    1 haber tespit edildi + Resmi açıklama(Link)

    TR-05Amasya
    Şüpheli vakası yok.

    TR-06Ankara
    1 haber tespit edildi.
    İran uçağı haberi(Link)
    -132 yolcu Karantina haberi(Link)

    TR-07Antalya
    Şüpheli vakası yok.

    TR-08Artvin
    1 haber tespit edildi + Resmi Açıklama(Link)
    Sınır kapısı tedbiri(Link)

    TR-09Aydin
    Şüpheli vakası yok.

    TR-10Balıkesir
    Şüpheli vakası yok.

    TR-11Bilecik
    1 şüpheli haber(Link)

    TR-12Bingöl
    Şüpheli vakası yok.

    TR-13Bitlis
    Şüpheli vakası yok.

    TR-14Bolu
    1 şüpheli haber(Link)
    -Resmi açıklama(Link)

    TR-15Burdur
    1 şüpheli haber(Link)

    TR-16Bursa
    1 şüpheli haber(Link)

    TR-17Çanakkale
    Şüpheli vakası yok.

    TR-18Çankırı
    1 şüpheli haber(Link)

    TR-19Çorum
    1 şüpheli haber + Resmi açıklama(Link)

    TR-20Denizli
    1 şüpheli haber + Resmi açıklama(Link)

    TR-21Diyarbakır
    1 şüpheli haber + Resmi açıklama(Link)

    TR-22Edirne
    1 şüpheli haber(Link)

    TR-23Elazığ
    1 şüpheli haber(Link)
    -Resmi açıklama(Link)

    TR-24Erzincan
    1 şüpheli haber(Link)

    TR-25Erzurum
    1 şüpheli haber(Link)

    TR-26Eskişehir
    1 şüpheli haber + Resmi açıklama(Link)

    TR-27Gaziantep
    1 şüpheli haber(Link)

    TR-28Giresun
    Şüpheli vakası yok.

    TR-29Gümüşhane
    Şüpheli vakası yok.

    TR-30Hakkâri
    Şüpheli vakası yok.

    TR-31Hatay
    1 şüpheli haber(Link)

    TR-32Isparta
    2 şüpheli haber(Link1, Link2)

    TR-33Mersin
    1 şüpheli haber + Resmi açıklama(Link)

    TR-34İstanbul
    3 şüpheli haber + Resmi açıklama (Link1, Link2, Link3)

    TR-35İzmir
    1 şüpheli haber(Link)

    TR-36Kars
    Şüpheli vakası yok.

    TR-37Kastamonu
    1 şüpheli haber + Resmi açıklama(Link)

    TR-38Kayseri
    2 şüpheli haber + Resmi açıklama(Link1, Link2)

    TR-39Kırklareli
    1 şüpheli haber + Resmi açıklama(Link)

    TR-40Kırşehir
    1 şüpheli haber(Link)

    TR-41Kocaeli
    1 şüpheli haber(Link)

    TR-42Konya
    1 şüpheli haber(Link)

    TR-43Kütahya
    1 şüpheli haber(Link)

    TR-44Malatya
    1 şüpheli haber + Resmi açıklama(Link)

    TR-45Manisa
    1 şüpheli haber(Link)

    TR-46Kahramanmaraş
    1 şüpheli haber(Link)

    TR-47Mardin
    1 şüpheli haber(Link)

    TR-48Muğla
    2 şüpheli haber(Link1, Link2)

    TR-49Muş
    Şüpheli vaka yok.

    TR-50Nevşehir
    1 şüpheli haber(Link)

    TR-51Niğde
    1 şüpheli haber(Link)

    TR-52Ordu
    1 şüpheli haber(Link)

    TR-53Rize
    1 şüpheli haber + Resmi açıklama(Link)

    TR-54Sakarya
    1 şüpheli haber + Resmi açıklama(Link)

    TR-55Samsun
    2 şüpheli haber(Link1, Link2)

    TR-56Siirt
    Şüpheli vaka yok.

    TR-57Sinop
    2 şüpheli haber(Link)

    TR-58Sivas
    1 şüpheli haber(Link)

    TR-59Tekirdağ
    1 şüpheli haber(Link)

    TR-60Tokat
    1 şüpheli haber(Link)

    TR-61Trabzon
    3 şüpheli haber(Link1, Link2, Link3)

    TR-62Tunceli
    Şüpheli vaka yok.

    TR-63Şanlıurfa
    1 şüpheli haber(Link)

    TR-64Uşak
    1 şüpheli haber(Link)

    TR-65Van
    1 şüpheli haber(Link)

    TR-66Yozgat
    Şüpheli vaka yok.

    TR-67Zonguldak
    1 şüpheli haber(Link)

    TR-68Aksaray
    1 şüpheli haber + Resmi açıklama(Link)

    TR-69Bayburt
    Şüpheli vaka yok.

    TR-70Karaman
    1 şüpheli haber(Link)

    TR-71Kırıkkale
    1 şüpheli haber(Link)

    TR-72Batman
    1 şüpheli haber + Resmi açıklama(Link)

    TR-73Şırnak
    1 şüpheli haber(Link)

    TR-74Bartın
    Şüpheli vaka yok.

    TR-75Ardahan
    1 şüpheli haber(Link)

    TR-76Iğdır
    2 şüpheli haber(Link1, Link2)

    TR-77Yalova
    Şüpheli vaka yok.

    TR-78Karabük
    2 şüpheli haber(Link1, Link2)

    TR-79Kilis
    Şüpheli vaka yok.

    TR-80Osmaniye
    Şüpheli vaka yok.

    TR-81Düzce
    Şüpheli vaka yok.

    Aşağıda yer alan haritada Google üzerinde Koronavirüs hakkında il bazında yapılan aramaların yoğunluğu görülmektedir. Renk koyu mavi olduğunda aramaların çok fazla olduğu anlaşılmaktadır. Eğer bir il gri renkli ise o bölgede yapılan aramalar çok az veya yok anlamına gelir. Veri son 7 günlüktür. Bu harita Google Trends üzerinden alınmaktadır, otomatik güncellenir.

    En fazla yapılan Google Aramaları

  • #12 Fırsat mı Fırsatçılık mı? Koronavirüs Dijital Dünyayı ve Pazarlamayı Nasıl Etkiliyor? (Türk Tipi Girişimcilik İçerir)

    Herkese merhaba, Dijipod’un 12.bölümüne hepiniz hoş geldiniz. Verdiğimiz bir haftalık aranın ardından yeni bölüm ile karşınızdayım. Bu hafta her geçen daha fazla konuştuğumuz, Türkiye’ye geldi mi gelmedi mi diye tartışmaları artık aştığımız bir noktada Koronavirüs’ün dijital dünyayı ve pazarlamayı nasıl etkilediğini konuşacağız. Koronavirüs aslında genel bir tanım, virüsün genel grubunu kapsıyor. COVID-19 ise Dünya Sağlık Örgütü tarafından adlandırılan virüsün tam adı. Biz tabii genel adı üzerinden konuşuyoruz.

    Öncelikle COVID-19’un Aralık 2019’da Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıktığını biliyoruz. Günden güne yayılan ve oldukça tehlikeli bir noktaya ulaşan virüs binlerce kişinin ölümüne sebep oldu. Solunum yolu ile bulaşması, henüz bir aşı veya ilacın geliştirilememesi de dünyayı kaosa sürükledi. Bununla ilgili yayılan sahte haberleri bir kenara bırakırsak çözümü henüz bulunmamış tehlikeli bir hastalık karşısında yapabildiğimiz tek şey mümkün olduğunca korunabilmek.

    Tüm bunlar bir yana son haftalarda koronavirüs nedeniyle dijital dünyada da hareketlilik var. Geçtiğimiz haftalarda LinkedIn’de bazı yazılara denk geldim. Adweek ve CNBC’de okuduğum yazılarda Koronavirüs nedeniyle teknoloji şirketlerinin yaşadığı maddi kayıplar ele alınıyordu.

    Reklam harcamalarındaki azalış, e-ticarette bir yandan yükselen bazı ürünlerin yanında satış hacmi azalan ürün gamları derken pek çok alanda etkilendik.

    Spreaker üzerinden yaptığım yayını Spotify, iTunes, Deezer, Google Podcasts, Castbox platformları üzerinden dinleyebilirsiniz.

    Spotify Hemen Dinlemek için TIKLAYINiTunes Hemen Dinlemek için TIKLAYIN

  • #11 İngilizceyi Nasıl Öğreniyorum? Dijital Pazarlama Profesyonellerinin Kariyerini İleriye Taşımak İçin Yabancı Dil Ne Kadar Önemli?

    Herkese merhaba, Dijipod 2.sezon 3.bölüme hepiniz hoş geldiniz! Bu hafta kariyer gelişimi üzerine bir konuyu ele almaya karar verdim. İşyerinde ya da iş dışında da sürekli olarak bahsettiğimiz İngilizce öğrenmenin ve konuşmanın ne bu sektörde ne denli önemli olduğundan bahsedeceğim ve kendi açımdan İngilizce öğrenmek için neler yaptığımı aktaracağım.

    Öncelikle Türkiye’deki İngilizce yeterliliği üzerinden bir veri ile başlamak istiyorum. Education First isimli bir eğitim şirketinin 2018 yılında basına yansıyan bir İngilizce yeterliliği araştırmasına göre ülkemiz 88 ülke arasında 73.sırada yer alıyor. Sputnik üzerinden eriştiğim haberde ayrıca 2012’de 35.sırada yer alan Türkiye’nin 6 yılda bir hayli gerilediği de bilgiler arasında mevcut.

    Bir eğitim şirketi tarafından yapılan bu araştırmanın kaynağı güvenilir olup olmadığı tartışılabilir ancak CV’lere İngilizce dil yeterliliğinde İngilizce – Giriş seviyesi yazmada dünyada 1.sırada olabiliriz.

    Spreaker üzerinden yaptığım yayını Spotify, iTunes, Deezer, Google Podcasts, Castbox platformları üzerinden dinleyebilirsiniz.

    Spotify Hemen Dinlemek için TIKLAYIN

    iTunes Hemen Dinlemek için TIKLAYIN

    Kaynaklar:

  • Dijipod Bölüm #10: VC’lerden Biraz Uzaklaşalım: Yatırım Almadan Milyar Dolar Değerlemeye Ulaşabilmek Mümkün mü? Bootstrapped Startup’lar ile Tanışın

    Startup’ları kullanıcıların problemini çözen bir fikir ve ürünle, hizmetle piyasaya çıkan ve bulundukları ekosistem alanını daha iyi bir yer hale getiren şirketler olarak tanımlayabiliriz. Startup’lar hızlı büyümek için daha fazla teknik ve insan kaynağına ihtiyaç duyar. Bu da hızlı büyüme ile birlikte maliyetlerin daha fazla artmasına neden oluyor. Eğer ki startup’ı kurduktan sonra fatura da kesmeye başladıysanız gelir elde etmeye başlıyor ve yatırımcıların kapısını çalmaya başlıyorsunuz. Diyorsunuz ki “bakın biz böyle bir ürün yaptık, para da kazanıyoruz, hedef kitlemiz ve uzun vadeli projeksiyonumuz bu, şu kadar yatırım alırsak işi şu noktaya taşıma imkanımız var.”

    Erken dönem veya ciddi bir yatırım aldığınız an şirkete bir ortak alıyorsunuz aynı zamanda. Bu da büyüme noktasında sizi baskılamaya başlıyor. Peki bu noktaya gelmeden önce hiç şu cümleyi duydunuz mu? Yatırıma gerçekten ihtiyacım var mı? Hızlı büyümek yerine emin adımlarla yavaş bir şekilde büyümek mümkün mü?

    Bu büyümeyi sağlamak için gerekli olan yeteneklerin hepsine sahip olmayabilirsiniz ancak yavaş büyüyerek “bootsrapped startups” kavramını ortaya çıkaran startup’lar da dünyada var ve yüzlerce milyon dolarlık devasa bir değere sahip olup yollarına devam ediyorlar. Mailchimp, Shopify, Basecamp, Wayfair, Lynda, Techcrunch, önceki bölümde anlattığım Ahrefs ve Türkiye’den de Jotform gibi örnekler mevcut.

    Spreaker üzerinden yaptığım yayını Spotify, iTunes, Deezer, Google Podcasts, Castbox platformları üzerinden dinleyebilirsiniz.

    Spotify Hemen Dinlemek için TIKLAYINiTunes Hemen Dinlemek için TIKLAYIN

    Kaynaklar:

  • Dijipod Bölüm #9: Analytics Olmadan ve Yatırım Almadan Yıllık 40 Milyon Dolar Ciro Yapan Ahrefs’in Sıradışı Pazarlama Stratejisi

    Herkese merhaba arkadaşlar, dijipod’un 2.sezonuna hepiniz hoş geldiniz. Aradan geçen 1 ayın akabinde 2.sezon ile karşınızdayım.

    2.sezonun ilk bölümünde bildiğimiz ve dijital pazarlama dünyasının takip ettiği bazı temel taktik ve araçları kullanmadan hareket eden ve çok iyi bir ürüne odaklanarak başarıya ulaşabileceğine inanan Ahrefs’in pazarlama stratejisini anlatacağım bugün.

    1.sezonun sonuna doğru pazarlama hikayelerine LinkedIn’de bir podcast aracılığı ile ulaştığım Ahrefs, bilindiği üzere tüm dünyada sıkça kullanılan ve SEO uzmanlarının adeta bir yardımcısı, asistanı olarak çalışan bütünleşik bir SEO yazılımı. Pazarlama açısından büyük başarı elde ettiler ve şunu belirtmek lazım ki Ahrefs Google Analytics, Google Ads, Facebook Pixel gibi geleneksel hale gelen takip yazılımlarını kullanmıyor. Yatırım da almadılar. Üstelik startup’ların aksine CEO’ları Dimitri’nin 2018 Eylül ayında paylaştığı bir tweet’te de 40 milyon dolar yıllık ciro elde ettikleri bilgisi elimizde var. Bu büyük bir rakam ve pazarlama stratejileri konusunda elde edebileceğimiz önemli çıkarımlar olabilir. Bu açıdan sektörden bildiğimiz örneklerden farklı olduğu için bu bölümü Ahrefs’e ayırmaya karar verdim.

    Spreaker üzerinden yaptığım yayını Spotify, iTunes, Deezer, Google Podcasts, Castbox platformları üzerinden dinleyebilirsiniz.

    Yayında Bahsettiğim Konular İçin Linkler;

    • Tim Soulo Podcast yayını; TIKLA
    • Reddit başlığı; TIKLA
    • Ahrefs YouTube kanalı; TIKLA

    Spotify Hemen Dinlemek için TIKLAYIN

    iTunes Hemen Dinlemek için TIKLAYIN