Home » 900 Milyon TL’lik Exxen Projesi Nasıl Gidiyor? Google Trends’e Göre Netflix, BluTV, Prime, Gain Karşılaştırması

900 Milyon TL’lik Exxen Projesi Nasıl Gidiyor? Google Trends’e Göre Netflix, BluTV, Prime, Gain Karşılaştırması

Herkese merhaba, bir süredir Dijihack atıl durumda kaldı. Bu atıl durumda kaldığı sürede evlendim, iş değiştirdim derken vakit hem yavaş hem de hızlı geçti.

Exxen’in ilk çıktığı 1 Ocak sonrasında tweet atmış ve daha sonra Google Trends üzerinden bir analiz yapacağımı söylemiştim. Şimdi aradan geçen 2.5 ayın ardından bir inceleme yapmak istedim. Bu yazıdaki temel amacım Exxen’i eleştirmek değil. Gördüklerimi paylaşmak istiyorum.

(Başlığı da aslında 900 Milyon TL ibaresi ile biraz clickbait yaptım, farkındayım.)

Daha öncesinde, geçen yıl Black Friday üzerine markaların Google Trends’e göre karşılaştırmalarını ve landing page’lerini incelediğim bir içerik yapmıştım ve en çok okunan Dijihack içerikleri arasına girmişti.

Black Friday Özel: E-Ticaret Siteleri Hangi Sloganı ve Pazarlama İletişimini Uyguluyor? Google’da Kim Önde?
E-ticaret siteleri yakın dönemde elde ettiği cironun kat kat fazlasını Kasımayında, hatta Black Friday’de elde etmek için uğraşıyor. Kampanyalar çok yoğunbir şekilde devam ediyor. Çok kanallı pazarlama devam ediyor. Sizlerle daha önce paylaştığım “Trendyol, Hepsiburada, n11: 9-10-11 KasımAlışver…

Şimdi hazırsanız ufak bir analiz eşliğinde Türkiye’nin dijital video içerik ekosistemine bir bakalım. Ben direkt Google Trends verisini merak ediyorum diyenleri yazının sonuna alabiliriz 🙂

Başlangıç

Öncelikle Exxen’in büyük bir PR ile yola çıktığını belirtelim, bunda hepimiz hemfikirizdir diye tahmin ediyorum. Bu PR döneminde daha çok sosyal medya ve geleneksel medya (doğal olarak TV8 etkisi) ön plana çıktı benim gözümde.

Önümüzde Clubhouse’un kapalı sistem ve davetiye usülü ile elde ettiği başarı var. Kapalı sistem ile talepleri önceden toplamanın ve bu gücü etkili bir şekilde kullanmanın önemine her zaman inanmışımdır. Şu anda büyük bir keyifle çalıştığım App Samurai’da farklı bir ürün macerası ile koştuğumuz Storyly var. Storyly’de v2 öncesinde Product Hunt’ta(benim başladığım dönemden hemen önce) başlayan bir talep toplama evresi vardı ve v2’nin açıldığı ilk andan itibaren gelen organik, kaliteli ve ücretsiz trafiğin getirdiği o rüzgar paha biçilemez. Exxen de bu şekilde bir e-posta listesi oluştursaydı belki dijitaldeki etki daha iyi olabilirdi diye düşünmüyor değilim. Daha önce pek çok örneği de var, bir tanesini aşağıya bırakıyorum.

The Secret of Growth: How to Achieve $1M ARR in 6 Months
On 25 January 2017, we launched Setapp. In six months, we had already achieved $1 million ARR (Annual Recurring Revenue), reaching over $4 million now, November, 2019. Revenue didn’t start rolling in…

Aynı dönemde Gain de yılbaşı için Mücbir Sebepler’de bir form vasıtasıyla ön kayıtları aldı ve o gün bir etki yaratarak yola çıktı.

Aynı dönemde yola çıktıkları için hem Gain hem de Exxen’de çok fazla teknik eksik vardı. Gain’de player ve geri dönme problemi, donmalar, Exxen’de kredi kartını kaldırma kısmının olmaması deneme sürecinde olumsuz dokunuşlar yapsa da ilk hafta bitmeden bunu aştılar. Exxen’deki kullanıcı sözleşmesinin kopya olması, platformun hazır diyebileceğimiz bir altyapı ile çıkması gibi pek çok konu eleştirildi, üzerine yazıldı, çizildi. Bu eleştirilerin bazen çok büyük olması da cabasıydı ancak bu noktada eleştiri dozunu projenin yatırım maliyeti motivasyonuna bağlamak da bence mümkündü.

Exxen için global rakip Netflix, yerelde BluTV ve Gain için birincil elden global rakibi Quibi olarak ele alındı. Gain’deki Quibi karşılaştırmalarına çok rastlamadım ancak proje olarak hem sistem hem de mobil öncelikli durum bana bunu hatırlattı.

Bilmeyen ya da görüp unutanlar için; Quibi Hollywood yapımcıları ile yola çıkan, sadece kısa içeriklerin olduğu ve influencer, ünlü yıldız yapımlarının yer aldığı bir mobil uygulama içerik projesiydi ve kısa sürede de 1.4 milyar dolar yatırım aldı ancak macerası kısa sürdü.

Okumak isteyenler için Webrazzi’de tüm süreç, farklı haberler ile Türkçe ve yalın halde yer alıyor, bir tanesini aşağıya bırakıyorum;

Quibi’nin ücretsiz deneme süresindeki kullanıcılarının yaklaşık yüzde 90′ı üyeliklerini iptal etti
Mobil cihazlara özel dijital yayın platformu Quibi, ilk olarak şubat ayında, lansmanından önce aldığı 1 milyar dolarlık yatırımla dikkatlerimizi çekmişti. Bu yılın nisan ayında ise lansmanı yapılan platform, ilk haftasında 1,7 milyon indirilme sayısına ulaşmış ve TV desteği üzerinde çalışmaya başlam…

Tasarım ve Akış

Exxen ilk açıldığında içerik sayısı çok azdı. Tamamı orijinal Exxen içeriklerinden oluşan sistemde belki Exxen prodüksiyonu dışındaki içeriklerde telif yetişmedi ya da böyle bir plan henüz yok, bilemiyorum. Ancak çok büyük bir bütçe ile telaffuz edilen ve sosyal medyada aktif içerik üretenlerle YouTube içerik üreticilerini bir platforma toplayarak başlamak zaten PR efektini baştan başlattı. Bu noktada SEO da yapılsaydı, Google Ads desteği vs girmeyeceğim, burası ayrı bir pazarlama alanı ve mutlaka üzerine konuşulmuştur diye düşünüyorum. Bu noktada ahkam kesecek değilim.

Exxen’in ilk hali ile şimdiki halinde ana sayfada sürekli aynı afişler sizi karşılıyor. Türkiye’de büyük yanılgılardan bir tanesi bence Netflix’e de salt bir içerik platformu gibi yaklaşmak. Hayır, aslında bu yazıyı okuyan pek çoğumuzun da söylediği gibi Netflix aslında büyük bir teknoloji şirketi. Kullanıcıya göre değişen film afişleri, aynı anda milyonlarca kullanıcıya yönelik içerik önerileri, gruplandırma ve teknik altyapıdaki iletişim öncülüğü, stream akışı Netflix’in temel çatısını oluşturuyor. Daha sonra site içerisindeki aramalardan tutun da, film endüstrisindeki içerik ihtiyacı ve bunların üretilmesi, koordine edilmesi derken arkada çok büyük bir organizasyon var. Her gün yapılan yazılım testleri, mikro servisler, asenkron akışlar, yapay zeka algoritmaları derken alıp başını gidiyor. Netflix’in teknoloji dikeyindeki blogu da bunu gösteriyor. Aşağıya birer tane örnek içerik ve iş ilanı tanımı bırakıyorum.

The Netflix Cosmos Platform
Cosmos is a computing platform that combines the best aspects of microservices with asynchronous workflows and serverless functions. Its sweet spot is applications that involve resource-intensive…

Netflix Research
Netflix Research – Join Our Team Today

Başlangıçta yerli platformlar için hemen mikro servis, yapay zeka konuşmaya belki ki gerek yok ancak çıkış anı itibarıyla teknoloji alanında da bir PR yapılabilirdi. Exxen için outsource bir çözümün üretildiği okumuştuk ancak iddialı bir giriş için sadece platform değil, o platforma çeşitli yeteneklerin kazandırılması da bir öncelik olabilirdi. Ne bir iş ilanı ne de teknoloji konuştuk. Kastetmek istediğim alan burası aslında.

Şimdi gelelim Google Trends verilerine. Son 90 gün üzerine baktığımızda hem Aralık 2020’nin son iki haftasını hem de Mart’ın ilk iki haftasını da işin içine dahil ediyoruz. Arada Netflix’e yapılan abone ücret zammının da etkisi var.

Son 90 gün Google Trends

Bu senaryoya göre Exxen Ocak’ın ilk haftasında tüm platformların üzerindeydi. Son dönemde yaptığı Survivor’a izleyici götürme macerası, Sihirli Annem ve Aleyna Tilki’nin dizisi özelinde yorumlar tabii ki arama trendlerini etkiliyor. Exxen’e yapım kalitesi olarak bir yorum getirmiyorum çünkü her platformda kötü yapımlar gerçekten var. Netflix’te sadece kaliteli yapımlar var diyemeyiz. Kötü yapımlar da var, çerezlik programlar da var, iyi yapımlar da var.

Son tabloda arama yoğunluğu 100 üzerinden;

  • Netflix 27
  • Exxen 5
  • BluTV 1
  • Amazon Prime 1
  • Gain <1 olarak çıkıyor.

Exxen’in hala gideceği çok yol var. Türkçe içeriklerin exxen.com/tr adresinde çıkması da teknik altyapı olarak çoklu dilde bir plan da var izlenimini bana verdi.

Gain’e de bir bakalım, elimizde neler var?

Gain için de Apptopia üzerinden tahmini olarak aldığımız indirme ve aktif kullanıcı sayısına bir bakalım.

Gain son 30 gün Apptopia iOS Verisi
Gain son 30 gün Apptopia Google Play Verisi

Gain özelinde Apptopia’ya baktığımızda son 90 günde iOS MAU 200K, Android MAU ise 607.5K görünüyor. MAU anlamında çok iyi rakamlar ancak Apptopia’nın yanıldığı pek çok örnek olduğunu da söylemek isterim. Yukarıdaki veriler %100 doğru anlamına gelmiyor.

Şimdi de son 30 gün özeline bir bakalım.

Gain son 30 gün iOS
Gain son 30 gün Google Play

Büyük bir efekt ile başlayan Gain reklamları ile bir hype yaratıldı. Düzenli bir düşüş görülüyor ancak çok dipte bir rakam da görmüyoruz aslında. Gain’in de başarısını, yaptıklarını ilerleyen dönemlerde göreceğiz.

Eh yazı sonuna da geldik, ne diyelim; hayırlısı olsun 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.